Details

Deze details maken de site extra gebruikersvriendelijk

Correcte HTML code

Het W3C logo dat aangeeft dat de website voldoet aan de xhtml 1.0 standaard Valide code Het zijn de kleine dingen die het doen. Het lijkt bijvoorbeeld vanzelfsprekend dat er correcte HTML code wordt gebruikt, maar volgens het MAMA onderzoek uit 2008 is dat lang niet altijd het geval.

Geen horizontale scrollbar

Ook dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat was het in de praktijk niet. De website van de Helenahoeve heeft geen horizontale scrollbar benodigd. Alle ontwerpen zijn zo gemaakt dat het niet uitmaakt welke lettergrootte de bezoeker wil gebruiken. Klik maar eens een paar keer op 'CTRL +' om te zien hoe het ontwerp zich aanpast aan het grotere lettertype.

Consistent menu

Een deel van het menu van de website Een consistent menu, waarbij de pagina waar u zich bevindt niet aanklikbaar is Ook een consistent menu lijkt vanzelfsprekend. Er zijn echter niet veel sites die afdwingen dat er altijd een scrollbar aan de rechterkant is, waardoor er een zeer stabiel beeld ontstaat bij het wisselen van pagina. Spring bijvoorbeeld maar eens naar de pagina Copyright en terug. Het menu blijft stabiel.

Dat er in het menu niet geklikt kan worden op de pagina waar je je bevindt is logisch en consequent in de gehele site doorgevoerd.

Focus op volgende

Het menudeel Vorige - Inhoudsopgave - Volgende De focus wordt indien mogelijk automatisch op 'Volgende' gezet Een slim detail is dat automatisch de focus op "Volgende" wordt gezet. De gebruiker behoeft dan alleen nog maar op de "Enter" toets te drukken om de volgende pagina te bekijken. Aangezien geen enkele bezoeker weet dat dat kan als je het niet vertelt, wordt het op alle Symbool voor extra schermfotopagina's vertelt. Dit natuurlijk alleen bij de ontwerpen voor:

  1. gewone (breedbeeld) schermen, en
  2. brede, smalle schermen (netbooks).

Voor de andere devices heeft het veelal geen zin.

Indicatie externe verwijzingen

Een deel van de website met een externe verwijzing Externe websites worden voorzien van een klikbare grafische indicatie. Door hierop te klikken wordt de externe site geladen in een nieuw tabblad Op de hierboven genomende twee soorten devices heeft de bezoeker ook de mogelijkheid om een externe verwijzing in een nieuw tabblad te openen. Dit wordt expliciet aangegeven, opdat de bezoeker weet wat er gebeurd. In de praktijk is dit vooral handig om na het bladeren in een fotogallerij weer gemakkelijk terug te kunnen keren naar de pagina Symbool voor extra schermThuiskomst. Het 1 keer sluiten van het tabblad is handiger dan vele malen op de backbutton te klikken.

Zoeken met Google

De website van de Helenahoeve kan worden doorzocht met de Google zoekmachine. Nagenoeg alle pagina's zijn geindexeerd. Voor een kleine site als die van de Helenahoeve is het de ideale zoekmachine.

De zoekbalk van Google Chrome waarin aangegeven wordt dat gezocht kan worden binnen de site Google Chrome biedt de mogelijkheid om direct in de site te zoeken door op 'Tab' te klikken

Nieuwsbericht op homepage

De website is zo opgezet dat op elke willekeurige landingspagina en altijd op de homepage het laatste nieuws wordt getoond. Er kan eenvoudig melding gemaakt worden van aanbiedingen en dergelijke.

De nieuwsbalk zoals getoond op de homepage De nieuwsbalk zoals die medio februari 2010 werd getoond op de homepage

Overzichtelijke en duidelijke formulieren

De muis is een hand geworden als deze zich boven een label bevindt Labels zijn aanklikbaar en verdienen een handje De formulieren die gebruikt worden op de site blinken uit in eenvoud. Alleen die informatie die echt benodigd is wordt gevraagd. Vanzelfsprekend kan op alle labels worden geklikt. Als de bezoeker met de muis over een label gaat verandert de cursor van een pijltje in een handje ten teken dat er geklikt kan worden. Weliswaar geen standaard browser gedrag maar wel logisch en consistent.

Google Maps integratie

Op de website is veel informatie te vinden over hetgeen Zeeuws Vlaanderen te bieden heeft. Om dat te visualiseren is er een Symbool voor extra scherminteractieve kaart gemaakt op basis van Google Maps. Extra is hier dat de bezoeker kan aangeven waarin hij of zij interesse heeft. Ook extra is dat er een tooltip verschijnt als de muis over een marker gaat. Daarnaast kan de bezoeker de 'markers' ook in Google Earth bekijken door te klikken op het Symbool voor extra schermKML-bestand attracties.kml.

Een uitsnede van de kaart van Zeeuws Vlaanderen met daarop bezienswaardigheden gemarkeerd Bekijk de locatie van onze tips eens op onze interactieve kaart

Duidelijke en bruikbare adressen

Vaak wordt er op de website verwezen naar een fysiek adres. Deze adressen worden getoond in de vorm van kleine visitekaartjes.

De Helenahoeve
Helenaweg 1
4521GR Biervliet
info@helenahoeve.nl
0115 481267

Het vCard logo (een gestileerd adreskaartje met een duidelijke V erop) Import vCard Deze adresgegevens zijn ook vastgelegd in het "Symbool voor extra schermhCard microformat". Als de browser (plug-in) dat herkent dan kan de bezoeker daar direct wat mee.

Op de contact pagina kan de bezoeker bovendien klikken op het vCard logo. Het adres van de Helenahoeve wordt dan direct in bijvoorbeeld Outlook geladen.

Outlook Contacts scherm met de adresgegevens van de Helenahoeve De contact gegevens zoals ze middels vCard worden geladen in Outlook

 


Webmaster: webhel.blogspot.nl - twitter.com/webhel - h.n.vandergraaf@gmail.com

Website: www.helenahoeve.nl